Kada prvi put koristite Steviju…

…svakako testirajte slatkoću ekstrakta po gore navedenim uputstvima. Upoznajte joj ukus i napravite sa njom limunadu ili turmiks. Ovo joj je najlakši način korišćenja i možete lako steći dobro iskustvo.

Nekima je na početku neobičan ukus Stevije i ukus koji ostaje nakon korišćenja. Isprobajte je u kombinaciji sa drugim zaslađivačima (medom, sirupom od juhora, sirupom od kukuruza, ksilitom). Stevijin ukus neće dominirati ako ga koristite sa drugim zaslađivačima, ali povećava slatkoću pića i hrane. Vremenom smanjujte količinu dodavanja drugih zaslađivača i ubrzo ćete moći da ih ostavite i koristite samo Steviju za zaslađivanje.

Korišćenje Stevije

Korišćenjem ekstrakta Stevije primetićete da ima i drugih osobina kao npr. šećerna trska. Neće se pretvoriti u karamelu i neće “dići” kolače.

Ekstrakt Stevije se može koristiti skoro u svemu – piću, turmiksu, kolačima, salatama, pudinzima, tortama… Na našem sajtu možete naći neke recepte koji vam mogu pomoći da lakše savladate korišćenje ekstrakta ove biljke.

Korisni saveti i tipovi:

– Za pečenje, kuvanje vredi koristiti Fluid Novu ili u malo vode rastvoren prah. Tabletice preporučujemo u čajeve, kafe.

-Kada se prave kolači Stevija ne stupa u reakciju kao šećer. Kada je koristite dodajte receptu malo sodabikarbone (pored praha za pecivo) i ovako će vam se kolač dići kao da ste koristili redovan šećer.

-Na uticaj visoke temperature molekuli Stevija ekstrakta se ne  raspadaju do 198 stepeni, već zadržavaju prijatan, sladak ukus, dok npr. veštački zaslađivači iznad 70-80 stepeni gube sladak ukus.

– Drugi ukusi i ekstrakti: Pojedini ukusi kao npr. Juhorov sirup, limun i vanila jako dobro pokrivaju prirodan ukus Stevije i hranu naprave specijalnom.

– Mlečni proizvodi: Mleko, pavlaka i sl.su jako fini ako ih zasladite sa Stevijom. Zato koristimo u našim receptima mlečne proizvode. Ukoliko ste osetljivi na laktozu zamenite mleko sa bademom, pirinčom ili mlekom od kokosa.

– Za pića: Ovo je jedan od najpopularnijih načina korišćenja Stevije. Odlično je za korišćenje u čaju, kafi, limunadi i turmiksima.

 

Zašto je Stevija dobra?

Za slatkost ekstrakta je odgovoran steviol-glikozid, lako se vari i zbog toga sadrži malo kalorija. I oni koji imaju šećernu bolest mogu da je konzumiraju. Korisna je, po nekim danskim i brazilskim znanjima, za one koji imaju dijabetes 2 tipa, smanjuje zavisnost od inzulina, koriguje nivo inzulina. Druga znanja kažu da pomaže kod krvnog pritiska, pankreasa. Sadrži i neke minerale kao što su A i C vitamini, cink, rutin, magnezijum,gvožđe…

Njeno korišćenje ne stvara karijes, već decenijama od kada se koristi Stevija nije zabeležena nijedna kontraindikcija.

Hipoglikemija (nizak nivo šećera)

Naučna istraživanja su dokazala da Stevija kontroliše nivo šećera u krvi, pomaže u radu slezine i jetre.

Visok krvi pritisak

Po svedočenju naučnih istraživanja Stevija pomaže kod regulisanja visokog krvnog pritiska.

Upale

Stevija sprečava razmnožavanje štetnih bakterija i virusa, tako da je pogodna protiv nazeba, influenze i infekcije usta.

Kožne bolesti

U Paragvaju su guarani indijanci, još pre više stotinak godina, koristili sok dobijen iz Stevije za  brže zarastanje rana.Jedna od interesantnih osobina mu je da pomaže u sprečavanju dobijanja ožiljka.Koristi se još protiv dermatitisa,ekceme,seborrhoea.Zbog uticaja na regenraciju kože koristi se i u kozmetičke svrhe.

Varenje

Stevija korišćena u obliku čaja efektivno potpomaže varenje i može takođe da pomogne kod stomačnih oboljenja.